Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2017 19:28 - Какво да направите ако крадат пари от дебитната ви карта
Автор: radoslavpashov Категория: Бизнес   
Прочетен: 1697 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Част от празниците минаха (Трифон Зарезан, Св. Валентин), други предстоят и наближават, а с това се засилва и използването на различни платежни инструменти (дебитни карти), поради разгара на пазаруването по време на празници.

За съжаление не рядко се случва обаче настроението ни да се помрачи от новината, че всъщност от дебитната и кредитната ни карта са извършени тегления на пари, които не са наше дело. Тогава цялото ни празнично настроение се изпарява.

За да не се стига до там е добре първо ние сами да се погрижим максимално добре да защитим ползването на дебитната/кредитната си карта. Обратното би ни вкарало в спиралата на борба с банката да се доказва кой е виновен, като изхода от тази борба не винаги е сигурен.

А това, което е сигурно, че дори да се докаже не вие сте изтеглили парите си, а е било неправомерно, то има самоучастие, което гарантира, че ще загубите част от вашите пари.

Затова в днешния коментар ще маркирам няколко основни съвета как да се предпазим от кражба на пари от дебитните ни карти. Съветите са много простички, но реално малко хора ги спазват.

След като ги прочетете като отидете на банкомат или като се разплащате в магазина вижте хората около вас дали спазват и най-семплите прави за сигурно боравене с карта. Ще се учудите от резултата.

За да бъда сигурен с правотата на съветите си от една седмица наблюдават в подробности дали хората прикриват с ръка пик кода си, когато го изпиват на банкомата, дали не се оглеждат за някаква нередност по самото устройство и т.н. Истината е, че все още ни липсва култура сами да се пазим от измами свързани с кражби на пари от банкомати.

 

Ето ги и няколкото полезни съвета:

(1) Активирайте SMS услугата си при теглене на пари от вашата карта. Това ви гарантира, че ще може да реагирате на време ако тегленето става неправомерно от трето лице.

(2) Активирайте електронното си банкиране, но само т.нар пасивно банкиране. Това ще ви дава възможност само да проследявате транзакциите си без да може вие от личния си компютър да правите разплащания (втория случай е активно банкиране). Причината да не препоръчвам активното банкиране е, че за него е наложително компютъра, който ползвате да бъде сигурен, да не се ползва от друг и да не се влиза в сайтове, чрез който би било възможно кражба на паролата ви. А в повечето случаи компютъра е за семейно ползване и не може да се гарантира такава сигурност.

(3) Опитайте се да избегнете използването на самостоятелни банкомати в магазини, хотели, барове и др. Устройствата, които прихващат и записват данните от картите могат да се използват по-лесно в тези места, отколкото в по-постоянно (вградени) инсталации банкомати.

(4) Стойте близо до устройството, когато въвеждате Вашия ПИН, и не позволявайте на друг да гледа, като можете да използвате за прикритие Вашата ръка или тяло, докато извършвате това. Винаги прикривайте ПИН кога си, когато го изписвате

(5) Не показвайте парите, които сте теглили. След операцията приберете веднага Вашата карта и изтеглените пари и ги пребройте на сигурно място.

(6) При необходимост анулирайте операцията. Ако установите нещо нередно по време на операцията, анулирайте я чрез натискане на клавиша ОТКАЗ (CANCEL), приберете вашата карта и отидете на друго устройство.

(7) Вземете разписката. Ако сте заявили, че искате разписка за транзакцията от банкомата, необходимо е да знаете, че тя съдържа информация за Вашата сметка и наличност. Ако желаете да я изхвърлите, по-добре би било преди това да я скъсате.

(8) Винаги проверявайте банкоматите за наличие на допълнителни устройства по тях, които може да скимират (термина е скимиране, а не сканиране) данните за картата ви и така да имат достъп до информацията, с която да изтеглят парите ви. Местата, които са критични са входа за поставяне на самата карта и клавиатурата. Не използвайте банкомати, на които е видно, че частите са разместени или клавиатурата изглежда по-странно от тази на банкоматите, които сме свикнали да ползвате.

(9) Като цяло не използвайте основната си дебитна си карта за покупки онлайн. Поискайте да ви издадат отделна дебитна карта, с която само на правите онлайн покупки.Много по-трудно е и отнема повече време да се докаже, че не вие сте ползвали картата

(10) Ако все пак се наложи да използвате картата си за онлайн покупки не използвайте свободните безжични (Wi-Fi) връзки из магазини, паркове и т.нат, а тези от вашия дом.

И най-важното. Ако някой източва пари от картата ви, най-сигурния начин да докажете, че не вие теглите пари, а тегленето е неправомерно, е като изтичате до най-близкия банкомат и регистрирате ползването на картата от самия вас. Така при засичане на данните ще се види, че на две места в почти един и същ момента са теглени пари от една карта, което е НЕВЪЗМОЖНО.

Затова активирайте
SMS услугата си при теглене на пари от карта и търсете възможно най-близкия банкомат, за да докажете, че крадат от картата ви.




Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radoslavpashov
Категория: Бизнес
Прочетен: 264899
Постинги: 67
Коментари: 95
Гласове: 195
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930