Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2017 18:25 - Как Китай стана икономическа супер сила за по-малко от 30 години (част 2)
Автор: radoslavpashov Категория: Бизнес   
Прочетен: 2645 Коментари: 3 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В продължение на част 1, в настоящия пост ще се разгледат: Особеностите на китайският преход от централизирано планово стопанство към пазарна икономика.

Изключително динамичното развитие на Китай е една от най-характерните черти на световното стопанство през последните три десетилетия. Относителният й дял в световната търговия нарастна от 1% през 1979 г. на 10% през 2010 г. Китай постепенно се превърна в мотор на световната икономика. Докато САЩ, Япония и страните от Европейския Съюз се опитват с всички възможни средства да ускорят икономическия растеж, основният проблем на Китай е предотвратяването на възможно “прегряване” на икономиката в резултат на изключително големи инвестиции. Естествено възниква въпросът как се стигна до тази парадоксална ситуация?

 

Периодът от възникването на Китайската Народна Република през 1949 г. до 1976 г. е опит за осъществяването на идеите на Мао Дзе Дун. Те са нова, опираща се на марксизма-ленинизма теория за построяването на социалистическото общество в страните от “Третия свят”. Провалът на “културната революция” и смъртта на Мао поставят край на процеса на революционни преобразования. Но промяната в политическия курс и началото на икономическите реформи през 1978 г. не е продукт на нови идеи. Той е резултат на прагматизация на политиката, на ново разбиране на нейната роля не като инструмент за водене на класова борба, а като средство за решаване на назрели социално-икономически проблеми. В основата на икономическите реформи е идеята за “Четирите модернизации” (модернизация на промишлеността, селското стопанство, отбраната, науката и техниката), формулирана от министър-председателя на Китай Дън Сяопин още през 1976 г. След смъртта на Мао в китайското ръководство се утвърждава мнението, че прагматизацията на политиката е невъзможна без издигане на ролята на интелегенцията и преодоляване на догматичното мислене. То се обръща към нея за научнообосновани решения, което в крайна сметка способства и за легитимация на започнатите реформи.

Едва на 26.11.1979 г. на среща с чуждестранни гости Дън Сяопин за първи път излага своята идея за въвеждането на пазарна икономика. Той се аргументира с това, че пазарното стопанство може успешно да функционира не само в капиталистическите, но и в социалистическите страни. Китайският подход към решаването на социално-икономическите проблеми, към икономическата реформа и прехода към пазарна икономика се различават коренно от подхода, използуван в бившите социалистически страни в Европа. По думите на Дън Сяопин той е “пресичане на реката, чувствувайки камъните под краката”. Китайският подход е постепенен, като всяка “нова крачка” внимателно се обмисля, за да не се допуснат ненужни грешки. Характеризира се със силна намеса на държавата на пазара и бавен процес на приватизация. Този подход няма нищо общо с неолибералния модел на пазарно стопанство, залегнал в основата на прехода в бившите социалистически страни в Европа и коренно се отличава от “шоковата терапия”. Докато тези страни преживяха криза, довела до рязко падане на БВП през първия етап на прехода в размер на 25-30% (в страните на бившия Съветски съюз дори до 50%), китайската икономика се развиваше с нарастваща динамика, въпреки появилите се циклични колебания. За разлика от бившите социалистически страни в Европа приватизацията на държавната собственост не се разглежда като основна предпоставка за функционирането на пазарния механизъм. С това се обяснява и фактът, че към нея се пристъпи едва след като пазарният механизъм започна да функционира, процесът на вътрешна акумулация на капитала се ускори и страната натрупа необходимите ресурси. При това приватизацията се разглежда не като средство за разпределение на общонародната собственост, а преди всичко като форма за приток на свеж капитал в държавните фирми с цел финансово оздравяване и приспособяване към пазарните условия.

 Четири са основните черти на този подход:

Ш Началото на всяка реформа има експериментален характер и нейното първоначално провеждане се ограничава до определена територия. Ако постигнатите резултати са окуражителни, тя постепенно се разпространява на цялата страна. По такъв начин се избягват сътресения в цялата икономика, ако започнатата реформа се окаже неефективна.

Ш Втората черта е използуването на механизми, с помощта на които се омекотяват негативните последствия от въвеждането на пазарната икономика.

Ш Третата черта е, че преструктурирането на китайската икономика протича в условията на държавно регулиране на външнотърговската дейност, вноса и износа на капитал. Китай все още не е либерализирал операциите по капиталовата сметка и по всичко изглежда, че няма такова намерение в близка и средносрочна перспектива. Притокът на чуждестранен капитал не е хаотичен, а подлежи на разрешителен режим. Освен това преките чуждестранни инвестиции се допускат само в определени стопански отрасли и юридически форми. На китайските фирми с редки изключения е разрешено да вземат кредити и да инвестират в чужбина (вносът и износът на капитал подлежат на строг държавен контрол).

Ш Четвъртата черта е, че китайското ръководство прави всичко възможно да съхрани социалистическия характер на икономиката. Въпреки бурното развитие на частния сектор, реформата на държавните предприятия и тяхното приспособяване към пазарните условия са един от приоритетите на икономическата политика. Преструктурирането и оздравяването на държавните предприятия се предпочитат пред тяхната ликвидация. Макар че този процес е огромно бреме за бюджета, в Китай никога не се е обсъждал въпросът за масова приватизация. Допускането на частен капитал в структуроопределящите китайски предприятия е ограничен и не предвижда тяхното предаване в частни ръце. Пълната приватизация обхваща преди всичко предприятията на местната промишленост и сферата на услугите.




Гласувай:
5



1. tota - Поздрави за постингите, посветени на Китай!
06.02.2017 12:01
Там, където има мисъл и действие с цел развитие има и резултати. Има от какво да се поучат нашите политици псевдодържавници, които разсипаха държавата ни. Очаквам следващите постинги.
цитирай
2. didanov - поздрави за темата
06.02.2017 12:10
ако бяхме реализирали китайските идеи и подходи нямаше да стига до жалкото положение в което се намираме сега.
цитирай
3. radoslavpashov - Още 2 поста следват
06.02.2017 14:02
Благодаря за позитивните коментари. Следващите 2 части - 3-та и 4-та ще са също интересни..(се надявам за вас)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radoslavpashov
Категория: Бизнес
Прочетен: 264336
Постинги: 67
Коментари: 95
Гласове: 195
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031