Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2017 14:47 - Споделената икономика не е просто да си "споделиш" колата или къщата ЧАСТ 2
Автор: radoslavpashov Категория: Бизнес   
Прочетен: 1923 Коментари: 4 Гласове:
-3

Последна промяна: 15.01.2017 14:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В продължение на предходния пост сега ще разгледам следващата концепция, по-скоро следващите две, взаимообвързани, концепции, свързани със "споделената" икономика - за смесената стойност (blended value) и за тройния краен резултат (triple bottom line).

Нашето разбиране за бизнес активност и възвръщаемостта се базира на традиционното разделение в създаването на социална срещу икономическа стойност. Днешните мениджъри и инвеститори се опитват да преодолеят противопоставянето по оста икономическо-социално чрез следване на инвестиционни стратегии, които целят създаване на „смесена стойност“ – икономическа, социална и екологична. Стремежът към смесена стойност им дава възможност да търсят ефективност, която не е възможно да постигнат чрез прилагане само на чисто търговски или чисто социални практики. В интерес на истината в основата на предприемаческата инициатива не стои компромиса между социалния и финансов интерес, а преследване на стойност, съставена от двата компонента. Това не е въпрос на или/или, а по-скоро и на двете. Може да се каже, че съществуващите рамки и разбирания за бизнес са остарели и трябва да се създадат нова рамка (лексикон) и инструменти, които да оценяват и проследяват смесената стойност, създавана от предприемаческия стремеж. Тази рамка се нарича „карта на смесената стойност“ и е дело на един от най-значимите практици, опитващи се да промeнят парадигмата за оценяване на стойността – Jed Emerson.

Като допълнение на "смесената стойност" е и концепцията за тройния краен резултат (triple bottom line), която исторически я предхожда.

Тройният краен резултат е концепция, която отстоява значимостта на връзката между икономическите резултати на фирмата и нейната ефективност в социален и екологичен аспект. Нейната цел е увеличаване стойността на компанията, паралелно със създаване на стойност за всички заинтересовани страни (контрагенти), създаване на стойност за обществото чрез допринасяне за решаване на критични социални въпроси и използване на подход, съобразен с принципа на пирамидално бизнес развитие.

Тройният краен резултат може да се разглежда и като счетоводна рамка, която включва три измерения на бизнес представянето: финансово, социално, екологично. Тя се онагледява с трите П-та: хора, планета, и печалба (people, planet, and profit).

Когато говорим за троен краен резултат името на един автор идва на преден план - John Brett Elkington. Счита се, че той е един от „деканите на движението за корпоративна отговорност“. В своята творба „Cannibals with forks“, Elkington се интересува от нови форми на капитализъм и най-вече от това как компаниите прилагат принципите на устойчиво развитие в бизнеса дейността си. Неговата книга е крайъгълен камък в развитието на въпросите за устойчивото развитие. 

Именно Elkington чрез нея създава концепцията за „троен краен резултат, посредством възобновяване на „седем революции на 
XXI-вивек“, които трябва да бъдат взети под внимание от всички фирми. Той показва седемте измерения на тази революция, която възнамерява да хармонизира традиционния финансов краен резултат с грижа за околната среда и социална справедливост.




Гласувай:
0



1. smersh13 - Винаги подобни ПЛАТЕНИ НПО-инкомедийни политико-псевдоикономически албализми са невероятно жалки
15.01.2017 18:10
Малко за обща култура,обяснявам простичко защо това са АБСОЛЮТНО неадекватни тези, от отминаващата епоха на Хюсеинчо Обама, сем.Клинтън, Дьорд Шорош - главно и на убиеца на Европа, евро-райхфюрерин Меркел.
Ако не ви мързеше толкова да четете ЗАБРАНЕНАТА от вашите НПО-грантови работодатели литература като тази:
икономическия бестселър на прочутия австралийски ИКОНОМИСТ
Джон Куигин"ZOMBIE ECONOMICS Dead Ideas Still Walk among Us."
или пък световния бестселър на един от най-авторитетните френски икономисти Thomas Piketty "Capital in the Twenty-First Century" ,
със сигурност щеше да ви е срам от икономико-политическата ви неграмотност и евтина НПО-слугинска продажност.
Давам ви още един бонус.
Световният бестселър на италианския икономист Гуидо Препарата
"Conjuring Hitler
How Britain and America
Made the Third Reich"
Вместо да ни пробутвате откъси от жълтите парцали на криминално-олигархичния кръг "Капитал" - в.Капитал и в Дневник, не е ли по-честно първо да се образовате икономически и политически, а после и да ни предложите ВАШАТА гледна точка ?
Или ви е страх, че няма да ви изплатят НПО-надницата ?

цитирай
2. radoslavpashov - Прекалено много филми
15.01.2017 19:03
Колега, не знам за какви НПО-та, Капитал, Дневник и др. бълнуваш. Темата е икономическа. Повечкото четене не вреди на мозъчното развитие. Освен ако не е обременено с умствена слабост за обвързване на нормален икономически пост с грантове и НПО-та
цитирай
3. smersh13 - Пак не позна, поради банална политикономическа инкомедийна НПО-неграмотност.
15.01.2017 23:20
За съжаление, вие прекалено малко дебели книжки от ИСТИНСКИ икономически мислители сте прочели. И ви личи !
Темата е ЧИСТО ПОЛИТИЧЕСКА, защото икономиката е ФУНКЦИЯ на политиката.
Вземи прочети някой по-сериозна книжка, а не пропагандните брошурки на Дьорд Шорош и наемната му НПО-грантова прислуга.
А да те улесня, ето препоръчаната от мен литература и на руски:

Джон Куиггин. "Зомби-экономика. Как мертвые идеи продолжают блуждать среди нас."
Това пряко се отнася за твоите "икономически", всъщност гьобелсови еколибералистични пропагандни зомби-тези.

ТомасПикетти "Капитал в XXI веке"

Гвидо Джакомо ПРЕПАРАТА
"ГИТЛЕР, Inc. Как Британия и США создавали Третий райх."

Можеш безплатно да я изтеглиш от всеки руски сайт.



цитирай
4. radoslavpashov - Малко повечко компетентност ти ...
18.01.2017 21:47
Малко повечко компетентност ти трябва за тази тема, за да водим разговора. От коментарите ти разбирам, че си много далеч от икономическата парадигма за стойността, която не е част от теорията на конспирациите. Но всеки си избира "света", в който иска да живее и уважавам (макар и да не искам да са част от него) обсесивността по чуждия враг
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radoslavpashov
Категория: Бизнес
Прочетен: 264280
Постинги: 67
Коментари: 95
Гласове: 195
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031