Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2012 21:35 - ОСНОВНИТЕ ХАРАКТЕРИСТИКИ И ЦЕННОСТИ НА КООПЕРАТИВНОТО БАНКИРАНЕ - част 3
Автор: radoslavpashov Категория: Бизнес   
Прочетен: 4954 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 31.12.2016 09:18


До момента в блога бяха засегнати теми, свързани с развитието на кооперативното банкиране у нас, със силата му в Европа и с доказателства, че то е много по-сигурно и качествено в сравнение с търговското такова.

Последните две части на тази тема ще бъдат посветени на ключови за кооперативното банкиране специфики: характеристиките и ценности на коопеартивните банки и законодателното уреждане на този въпрос в България.

На първо време нека видим какво се крие в коперативното банкиране, че е толкава практикувано в Европа.

А. Характеристики на кооперативното банкиране

Дълбоко вкоренено в местната икономика

Кооперативните банки са ключови участници в европейското общество. Те осигуряват достъп до финансиране на местно ниво и са широко разпространени, дори и в отдалечените райони на континента. Европейската кооперативно движение отразява традицията за отговорност и социално сближаване от създаването си през 19-ти век. Широкообхватните мрежи на коореративните банки често ги правят основните работодатели и данъкоплатци в своите региони. В кооперативните банки работят около 777 500 души в Европа.

Собствеността е на членовете/клиентите

Клиентите могат да станат членове/собственици на кооперативните банки със сравнително малки инвестиции. В резултат на това те имат пряко участие в бизнеса и са включени в процесите на управление, стратегия и управление на риска. Основната дейност на кооперативните банки е създаване на стойност за своите членове и дългосрочни отношения на доверие, за разлика от подхода за максимизиране на печалбата на традиционните банки.

Един човек = един глас

Кооперативните банки носят в себе си модерното, иновативното и традициите на бащите-основатели на движението - Райфайзен и Шулце. Основният водещ принцип е един човек = един глас, залегнал и в устава на Европейска асоциация на кооперативните банки. Тяхната уникална структура, базирана на заинтересованите страни, води до ефективно и устойчиво управление: членове контролират кооперацията чрез балансиране на всяко ниво на бизнеса. Това минимизира риска на организацията, идентифицира кредитоспособността и дава незабавен отговор на нуждите на клиентите.

Стабилни бизнес практики и устойчиви структури

Кооперативните банки обикновено имат високо ниво на капитализация, стабилни приходи и диверсифициран кредитен портфейл. В цяла Европа те надвишават минималното законово изискване за капиталова адекватност от 8%, със средно развнище от около 9%. Кредитните рейтинги отразяват финансовата им стабилност с нива вариращи между AA и AAA за най-големите кооперативни банкови групи в Западна Европа. Банките са в състояние да посрещнат предизвикателствата на новата следкризистна среда, защото техния бизнес модел отговаря на настоящите нужди и очаквания.

Финансиране на реалната икономика

Кооперативните банки допринасят за стабилността благодарение на близостта им до своите клиенти. Те продължават да предоставят кредити на своите клиенти и на членовете в добри и лоши времена. Те са ключови играчи във финансиране на реалната икономика: домакинствата и на малките и средни предприятия (МСП).

Води в областта на социалната отговорност

Кооперативните банки изповядват визията за взаимопомощ, отговорност и солидарност. Те наблягат върху общото благо на обществото. Те са исторически създадена с цел да подобрят достъпа до финансиране за своите членове, които иначе биха имали ограничен достъп до кредитиране на разумни цени. В резултат на социалната си насоченост, кооперативните банки участват в специфичен кръг от дейности, като например микрофинансиране и обезпечаване финансовото образованието на дългосрочно безработните служители. Кооперативните банки също така, традиционно, насърчават развитието на своите общности чрез културното подпомагане.

Б. Ценности на кооперативното банкиране

Кооперативните банки споделят специфични ценности: солидарност, взаимопомощ, борба със социалните и екологични  проблеми, устойчивост, близост, доверие, управление. Тези ценности отразяват силната им ангажираност към обществото.

Доверие: крайъгълния камък на кооперативното банкиране

Доверието е ключът за тясната връзка между банката и нейните клиенти. За кооперативните банки това означава, че техните операции са детерминирани да обслужват интересите на клиентите. Това е възможно, защото максимизирането на печалбата не е основна цел.

Управление: Членове контролират своята банка

Клиентите и членовете на кооперативните банки са представени в управленската структура на банката, чрез участие в бордовете, членски съвети и т.н. Това гарантира, че интересите на членовете са най-важния приоритет. Ставайки член, клиента може да оказва влияние върху политиката на банките. Разнообразието (посредством многообразието на членовете) в собствеността е свързана с постигане на консенсусен подход и предотвратяване фокусирането върху интересите само на някои от заинтересованите страни.

Издръжливост: Твърдо адаптиране към променящите се обстоятелства

Кооперативните банки имат по-нисък „апетит“ към риска и са дългосрочно ориентирани. Благодарение на своите местни корени, кооперативните банки бързо се адаптират и към местните условия. Те могат да се адаптират към променящите се обстоятелства и сами да се реорганизират по-бързо отнолкото другите банки.

Близост: най-близко до клиентите

Местните кооперативни банки обикновено имат по-добра физическа близост до населението, благодарение на своите гъсти мрежи от клонове. Те са част от общността, разбират своите клиенти и говорят на техния език. Близостта е допълнително подсилена чрез участие в множество социални мрежи и чрез активно подпомагане на местните общности.

Социална ангажираност: Подкрепа и работещи наблизо

Кооперативните банки са част от икономическата и социалната среда на своите клиенти. Те поемат инициативи насочени към подобряване на средата на клиентите и предоставяне на финансови услуги. Една част от приходите на банките се насочват за насърчаване на икономическите инициативи в местното общество..

Солидарност: Наблягат върху общото благо на обществото

Кооперативните банки традиционно насърчават предприемачеството на индивидуално ниво, и така влияят върху общото благо на обществото. Освен това, те играят ключова роля в местното и регионално развитие чрез реинвестиране на капитала на местно ниво.

Всичко това ни дава още повече доказателства към връщане на кооперативното банкиране у нас.

 




Гласувай:
2



1. анонимен - Колега:
16.10.2012 12:52
Колега, това няма как да е вярно: "В кооперативните банки работят около 777 500 души в Европа."Предполагам това са броя на членовете на Кооперативните банки.
цитирай
2. анонимен - Вярно е
19.10.2012 01:10
Цифрата е коректна, поне според статистиката. Причината е, че реално малка част от кооперативните банки функционират само като такива, т.е в традиционния формат - само членове да са ангажирани в кооперативната банка
цитирай
3. анонимен - uvpSPsYtBjQeya
01.11.2012 13:53
kRIDxN <a href="http://lysrcevrjluq.com/">lysrcevrjluq</a>, [url=http://tignbmwqnmqx.com/]tignbmwqnmqx[/url], [link=http://xrceqscuwzmx.com/]xrceqscuwzmx[/link], http://xfrcuboflmef.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radoslavpashov
Категория: Бизнес
Прочетен: 264967
Постинги: 67
Коментари: 95
Гласове: 195
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930