Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2012 21:33 - КООПЕРАТИВНОТО БАНКИРАНЕ В ЕВРОПА И БЪЛГАРИЯ – Част 2
Автор: radoslavpashov Категория: Бизнес   
Прочетен: 2155 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Кооперативното банкиране по своята същност е търговско банкиране (обикновено на дребно), организирано на основата на кооперативното сътрудничество. Кооперативните банкови институции приемат депозити и отпускат кредити в повечето части на света.

Кооперативното банкиране се основава на дейности, извършвани от кредитни съюзи, взаимоспомагателни спестовни банки/каси, строителни дружества и кооперации, както и на търговски банкови услуги, предоставяни от взаимоспомагателни организации (като например кооперативни федерации) към кооперативни предприятия.

От 19-ти век, кооперативните банки са важна характеристика на Европейските банков пейзаж. Настоящата обстановка показва, че тази тенденция ще се запази и през 21-ви век, тъй като кооперативните банки изглеждат стабилни и много от тях все повече увеличават пазарните си дялове.

 

Банковите кооперациите и финансовата стабилност

 

Европейските кооперативни банки просперират през голяма част от съществуването си, тъй като успяват да преодолеят важни недостатъци на пазара.

 

Кооперативните банки обикновено имат по-малко стимули да поемат рискове и това

изглежда се потвърждава от опита до сега. Липсата на необходимост да се максимизират печалбите и липсата на много от факторите, които водят мениджърите на търговските банки да поемат риск в краткосрочен план означава, че кооперативните банки имат по-малко мотиви да предприемат рискови начинания. Голяма част от наличните доказателства са в съответствие с това предположение. По време на спестовните и кредитни кризи в САЩ, инвестиционно-държаните спестовни и кредитни асоциации се представят много по-зле, отколкото взаимоспомагателните такива, защото първите са склонни да преследват по-спекулативни цели. По принцип търговките банките са много по-склонни да спекулирта със средствата на вложителите, докато кооперациите обикновено имат клиенти с по-ниска склонност на риск.

Кооперативните банки могат да бъдат по-уязвими към някои сътресения, включително влошаване качеството на кредитите и промените на лихвените проценти, но възможностите за управление на тези уязвимости са по-големи. Старомодното посредничество, което е в основата на дейността на кооперациите спомага за преодоляване на част от тези икономически шокове.

Доказателства за разумната кредитна политика и стабилността на кооперативните банки могат да се видят от следните данни.

image

Горната таблица показва, че кооперативните банки поддържат по-ниски нива на съотношение кредити/депозити, с което си гарантират сигурност и увереност, че имат достатъчно буфери да посрещнат трудности, свързани с некоректни кредитополучатели.

image

От посочената информация се вижда, че кооперативните банки са с много добри показатели за собствен капитал, което също спомага за финансовата устойчивост.

Долните таблици индикират сериозното присъствие на кооперативното банкиране във водещи европейски страни.image

image 
imageОт изложените данни се вижда, че в Европа отдавна са прозрели значимостта на кооперативното банкиране. В неговите исторически корени е вклинено желанието на бъде в ползва на потребителя и самоцелната печалба да не бъде водещ фокус. Това е само още един от многото аргументи в полза на възраждането на кооперативното банкиране и у нас. 
image


image




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radoslavpashov
Категория: Бизнес
Прочетен: 264950
Постинги: 67
Коментари: 95
Гласове: 195
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930