Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2012 20:24 - ДЪРЖАВАТА ДА СПРЕ ДА ПРЕЧИ НА КООПЕРАТИВНИТЕ БАНКИ
Автор: radoslavpashov Категория: Бизнес   
Прочетен: 1628 Коментари: 1 Гласове:
3



Продължаващата криза в България показа, че у нас има сериозен проблем, свързан с финансирането на домакинствата и най-вече с малките и средните предприятия, които крепят родната икономика. Същността на проблема се крие в липсата на кооперативно банкиране у нас, което в Европа е установена и доказана практика от десетилетия. За съжаление ние не само, че не се възползваме от натрупания опит в тази област, а и по някакви причини има законова съпротива кооператвините банки да не могат да съществуват по нашите ширини. Законодателната ни база е такава, че целенасочено изключва всякаква възможност за създаване на кооративна банка. Крайно време е обаче каквито и задни мисли да стоят зад тази съпротива, да се предриемат закони мерки за утвърждаването на кооперативното банкиране в България. Причините за излючителната необходимост от създаване на коопeративни банки у нас са обосновани от европейския опит до сега и от положителните ефекти, които имат този род банки за конкуренцията на крединия пазар.

  Kооперативният банков сектор е Европа е създаден в отговор на икономическите предизвикателства и лишения, пред които е изправено населението през 19-ти и началото на 20 век .Съдването им е подтикнато от бедността и мизерията, която цари , особено по време на глада от 1848 г. По това време обикновените хора нямат достъп до кредити, тъй като банките лимитират своето кредитиране и населението е оставено на произвола на лихварите.

Тази картина не ни ли напомня за положението, в което сме днес. Кризата дойде, кредитите секнаха, лихвите се вдигнаха и населението се обърна пак към лихварите, с което влошо положението си още повече. Ако имахме банкови кооперации дали негативния ефекта върху финансовата ни система щеше да е толкова силен? Най-вероятно не, като се останяме да резултатите в другите държави с равито кооперативно банкиране.

Защо е необходимо за се уреди законодателно възможността за създаване на кооперативни банки у нас?

 

За разлика от България (поради простата причина, че ги няма) кооперативните банки играят централна роля в борбата с недостига и гладам, като този факт е отчетен дори в нарочен доклад от ОНН. Значимостта им се подчертава от това, че

• обслужват около 857 милиона души, или 13% от населението на света.

• 4200 европейски кооперативни банки, под шапката на Европейската асоциация на кооперативните банки обслужва 149 млн. клиенти, включително малки и средни предприятия.

• 49,000 кредитните съюзи обслужват 177 милиона членове в 96 страни,

под егидата на Световния съвет на кредитните съюзи.

• Финансови кооперации са най-големия доставчик на микрокредитиране

за бедните. Изчислено е, че в световен мащаб, финансовите кооперации

обхващат 78 милиона души, живеещи под линията на бедността от 2 долара на ден.


БЪЛГАРИЯ СЕ НУЖДАЕ ОТ КОРЕКТНИ ФИНАНСОВИ КООПЕРАЦИИ, КОИТО ДА ПОДПОМАГАТ МАЛКИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС

Още от създаването си, кооперативните банки са надежден и основен кредитен партньор на занаятчиите и малките и средни предприятия Европа. Създавани именно, за да обслужват домакинствата, местните фермери и предприемачите, кооперативните банки запълват празнината, оставена от големи търговски банки. В известен смисъл задоволяването на икономическите и социални нужди на местните общности е в основата на съществуването на кооперативните банки. От тук и съществуването в много голяма степен на занаятите и малките и средни предприятия е обвързано с доспъпа до кооперативно финансиране.

  Май само ние не осизнаваме, че без кооперативните банки не малка част от малкия бизнеси просто не би съществувал. Ето защо UEAPME, голяма международна работодателска организация, представляваща и защитаваща интересите на повече от 12 милиона малки и средни предприятия в Европа се ангажира да работи в тяхно сътрудничество с кооперативните банки, за да се гарантира стабилността на малкия и среден бизнес, който е гръбнака на европейката икономика.  

Икономиките на Европа, САЩ, Канада се осланят в голяма степен на същесвуването на кооперативно банкиране. Защо у нас се продължава с порочната практика да се поддържа статуквото, което е в ущърб на цялото население. Развитието на кооперативните банки по света в много случаи е подхранвано и подкрепено от външни сили, в това число и правителствата. Във Франция, участието на правителството е много мащабно в цялата история на кооперативното банкиране , финландският кооперативен банковия сектор е създадена с подкрепата на местните власти. Португалските земеделски кредитни кооперации се радват на небивал растеж от 1970 г. благодарение и на правителствената подкрепа. Ето защо е нужно българското правителство да спре съпротивата си срещу кооперациите и да позволи законовото учеждане на коопаративното банкиране у нас, което ще облекчи положението на всички нас.

 

 




Гласувай:
3



1. анонимен - KALTIN
31.07.2012 20:36
vsi4ki banki kradat prirodni resursi a pe4atat hartiq s koqto gi zapla6tat spored tqh .... i karat horata da proizvejdat blaga za koito posle da si pla6tat sus su6tata tazi hartiq .... posle pak im se prehvurlq hartiqta za da ba4kat kato robi ...i kva e smetkata i da prozivejdat blaga i da si gi zapla6tat osven tova .... a nqkoi 4ifutin da obira sveta i da se ma4i da se prai na bog ... abe q si obiraite kru6ite ot zemqta ni balgarska da ne predizvikame nqkoi drevni sili ..... malko vi ostava ... mislete mu kva 6te e kartinkata prez sledva6tite meseci ot va6a strana za6toto posle sme nie na red .... prizovali sme sili koito sa nad vas ... i imate malko vreme za promqna
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radoslavpashov
Категория: Бизнес
Прочетен: 265941
Постинги: 67
Коментари: 95
Гласове: 195
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930